latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:01 | Аутор: СРНА

Расписани конкурси за суфинансирање докторских дисертација

Министарство науке и технологије Републике Српске расписало је данас конкурсе за суфинансирање 50 завршних радова у трећем циклусу високог образовања, односно докторских дисертација и суфинансирање програма усавршавања научноистраживачког кадра у овој години, укупне вриједности 270.000 КМ.

Министарство ће у овој години са 150.000 КМ суфинансирати 50 докторских дисертација, од којих шест из области природних наука, 12 из инжењерства и технологије, девет из медицинских и здравствених наука, осам из пољопривредних, осам из друштвених, пет из хуманистичких наука и двије из области умјетности.

Кандидати који су на дан објављивања конкурса старији од 40 година живота неће бити узети у обзир приликом бодовања, саопштено је из ресорног министарства.

Министарство ће ове године са 100.000 КМ суфинансирати и пројекат запошљавања четири млада истраживача на одређено вријеме, који похађају студије другог и трећег циклуса високог образовања у Српској у областима природних наука, инжењерства и технологије, медицинских и здравствених наука и пољопривредних наука.

Предност приликом одабира кандидата имају кандидати који похађају студије трећег циклуса високог образовања.

Конкурс остаје отворен до 30. септембра за докторанте, односно до 31. октобра за младе истраживаче.

Министарство науке и технологије ове године са 20.000 КМ подржава и Програм усавршавања научноистраживачког кадра који се односи на научне студијске боравке у иностранству и научно усавршавање у научној организацији у иностранству.

Пријаву за остваривање овог програма Министарство ће разматрати под условом да је комплетна и да је поднесена најкасније мјесец дана прије одласка на научно-студијски боравак/научно усавршавање индивидуалног истраживача, а конкурс је отворен до 31. октобра.