latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Убица из Туниса главни актер снимка на друштвеним мрежама

Главни актер видео снимка који данас кружи друштвеним мрежама је исламски екстремиста - убица како "крстари" плажом у туниском љетовалишту Сус и бира своје жртве.
Сефедине Јакуби, нападач из Туниса (photo: Twitter @SkyNews) -
Сефедине Јакуби, нападач из Туниса (photo: Twitter @SkyNews)

Испрекидана пуцњава се може чути у 11-минутном аматерском видео запису који је снимио један Тунижанин својим мобилним телефоном, пренијела је агенција АФП.

"То је он, носи шортс! Ено га! Долази!", чује се на снимку како људи вичу на арапском језику, од којих су многи, вјероватно, запослени у хотелу и спасиоци.

Сниматељ тог аматерског снимка скривао се иза зида и снимао убицу који је идентификован као 23-годишњи тунишки студент Сејфедин Резги док је ходао плажом хотелског комплекса Риу Империал Мархаба и бирао жртве, а потом га слиједи из даљине и снима крвава тијела убијених туриста док су се сунчали на плажи.

"Зашто си убио те људе. Зашто", наводи Тунижанин, затим се на снимку чује вика групе људи: "Дођите, дођите. Полиција. Хеј, полиција".

Силуета убице који је обучен у црно се затим види како се мирно креће дуж плаже, док сниматељ проналази још тијела како леже на песку и изговара: "О, мој Боже".

Затим се "сниматељ-аматер" придружује још неколицини Тунишана и заједно трче за убицом вичу: "Ухватите га, ухватите га!"

Локални медији и свједоци су потврдили да је Резгија убила полиција, али та сцена није приказана на аматерском видео снимку, најкрвавији напад у џихадиста у историји Туниса за који је одговорност преузела Исламска држава.

АФП наводи да су тунишке власти признале да Резги није био на њиховој мети интересовања као потенцијална терористичка пријетња и да нису имали назнака да би могао да планира такав напад.

"Он је био непознат нашим службама. Његово породично окружење је нормално", потврдио је портпарол министарства унутрашњих послова Мохамед Али Аруи за приватни телевизијски канал Ел Хивар Етунси која је у свом прилогу убицу назвао "загонетни терориста".