latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:28 | Аутор: Б92

НБС: Грчке банке у Србији уредно послују

Четири банке у Србији, које су већинском грчком власништву, ликвидне су и солвентне и наставиће редовно да послују са својим клијентима, саопштила је НБС.

Како је истакла НБС, не постоје никаква ограничења у располагању сопственим средствима за депоненате и штедише банака у већинском грчком власништву у Србији.

"Банке у Србији у већинском грчком власништву ликвидне и солвентне што им омогућава да несметано и без екстерне помоћи уредно послују и обезбједе неопходан финансијски сервис својим клијентима", наводи се у саопштењу српске централне банке поводом вијести о привременом затварању банака у Грчкој због, за сада, неуспјешних преговора грчке владе са међународним кредиторима.

Банке у грчком власништву, Војвођанска банка, Пиреус, Евробанка и Алфа банка, на српском тржишту имају удио 14 одсто са имовином од четири милијарде долара.

Те банке су, наводи се, строго регулисане, најчешће ригорозније него на матичним тржиштима, што је омогућило да се створе резерве ликвидности и адекватне капиталне резерве, које се могу користити у оваквим ситуацијама у којима и лоше вијести могу да изазову непотребне негативне посљедице и психолошке потресе.

НБС је саопштила и да од данас примјењује појачане мјере контроле банака у грчком власништу у Србији.

"Мјере које НБС од данас примјењује у односу на банке у већинском грчком власништву, полазећи од могућег развоја ситуације везане за грчку кризу, односе се прије свега на појачано праћење и ограничење трансакција овдашњих банака са матичним банкарским групацијама и имају за циљ превентивно дјеловање ради спречавања било каквих негативних ефеката на банкарски сектор Србије", истиче се у саопштењу.