latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел ће градити ограду на граници са Јорданом

Израелска влада одобрила је фондове за ограду која ће бити подигнута на дијелу источне границе те земље са Јорданом.

Премијер Бењамин Нетанијаху је данас рекао да ће ограда бити дуга 30 километара и да ће почети од Ејлата на Црвеном мору, на југу, ка мјесту гдје се гради нови аеродром.

Он је објаснио да ће читава ограда бити на израелској територији и неће кршити суверенитет Јордана. План о изградњи је координисан с јорданским властима.

Израел и Јордан потписали су мировни споразум 1994. године и од тада су односи пријатељски. У посqедњих неколико година Израел је подигао утврђене ограде на граници с Египтом да спријечи долазак афричких миграната и на Голанској висији да спријечи убацивање из Сирије.

- Изградња ограде у овом подручју ће бити на израелској страни границе и неће кршити суверенитет Хашемитске Краљевине Јордан, њене националне интересе, нити част - наведено је у саопштењу Нетанијахуовог кабинета, како преносе израелски медији.

Такође наводе да је 30 километара дуга ограда само један њен сегмент и да се трошкови процјењују на двије милијарде шекела (око 500 милиона долара). Ограда ће бити слична онима на граници с Египтом и Сиријом. Нетанијаху је прије више година најавио планове о изградњи ограде на граници с Јорданом, али је потребнија била баријера на сиријској због грађанског рата у тој земљи.

Израелски одбрамбени званичници вјерују да постоји могућност да се оперативци Исламског џихада убаце у Израел и да изградња међународног аеродрма у Тимни, који ће замијенити аеродром у Ејлату, захтијева појачану безбједност. Очекује се да ће аеродром бити отворен у љето сљедеће године. Мјесто на коме се гради је удаљено 200 метара од границе.