latinica  ћирилица
29/06/2015 |  15:09 | Аутор: Index.hr

Нуклеарни отпад умјесто у Трговску гору могао би у Словенију

Руководство Живог зида успротивило су приједлогу да се нуклеарни отпад убудуће складишти на Трговској гори код Двора, прозивајући политичке странке да проблем око одабира локације одлагалишта отпада из нуклеарке Кршко користе искључиво за властиту политичку пропаганду, а не да би тај проблем трајно ријешили.
Нуклеарни отпад(www.banija.rs) -
Нуклеарни отпад(www.banija.rs)

"Живи зид се заузима за трајно рјешење одлагања нуклеарног отпада. Предлажемо да се код Врбине у Словенији, гдје већ постоји одлагалиште нуклеарног отпада и гдје има довољно мјеста након декомисије нуклеарке у Кршком, изграде силоси капацитета 10.000 квадратних метара и за хрватски отпад. За тај је пројект потребно 18,8 милона куна, што у државном буџету већ постоји", рекао је предсједник Живог зида Иван Вилибор Синчић на конференцији за новинаре у Сиску.

Оптужбе о манипулацији грађана

Дијана Миличевић, активиста Живог зида из Двора, тврди да локација бивше касарне Черкезовац на Трговској гори не може бити трајно и квалитетно рјешење, јер је објекат 1970-их година грађен за друге намјене. Подсјетила је како 16.000 потписа грађана општине Двор, који се противе предложеној локацији, већ предато у Сабор, али да одговора још нема.

Координатор Живог зида за Сисачко-мославачку жупанију Душан Цветановић прозвао је власти у Двору, коју чине СДСС и ХДЗ, да манипулишу грађанима, јер се формално изјашњавају против одлагалишта, а њихови су посланици у Сабору гласали за стратегију одлагања нуклерног отпада.

Причу о олагању нуклеарног отпада на Трговској гори активирао је хрватски Државни завод за радиолошку и нуклеарну безбједност, који је општтинској управи упутио допис с позивом да се укључе у процес одабира локације за Центар за збрињавање радиоактивног отпада. Још од 1999. у просторном плану РХ Трговска гора наводи се као једина локација за градњу одлагалишта ниско и средње радиоактивног отпада.