latinica  ћирилица
29/06/2015 |  15:36 | Аутор: Агенције

Почеле припреме за управљање сливом Дрине

Представници Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије почели су припреме за спровођење Пројекта управљања водним ресурсима у сливу ријеке Дрине.

Како је саопштено из Министарства пољопривреде и руралног развоја, на посљедњем састанку одржаном у Београду, разговарано је о активностима на Припремном пројекту усмјереном на израду неопходних подлога, прикупљању свих релевантних података и коначно дефинисању даљих активности у државама слива.

За реализацију пројекта, додаје се, обезбијеђен је грант од 400 хиљада долара.

“Сарадња три земље региона у циљу успостављања одрживог управљања сливом ријеке Дрине, као и финансирање од стране Свјетске банке и Глобалног фонда за животну средину, засновано је на неколико споразума који су потписани током 2014. и 2015. године“, каже се у саопштењу.

Дефинисањем свих активности које је неопходно спровести у циљу правилног и одрживог управљања водним ресурсима у сливу ријеке Дрине успоставиће се основ за улагање у наредној фази пројекта за коју је такође одобрен грант у износу од 8,6 милиона америчких долара.

Пројектом је предвиђено издвајање мањих грантова појединим институцијама у општинама слива, у циљу поспјешивања бољег управљања водним ресурсима.

Пројектом ће бити подржана једним дијелом и имплементација Оквирне директиве о водама и Директиве о процјени и управљању ризиком од поплава, што, како је саопштено, представља и испуњавање обавеза према Европској унији у области управљања водним ресурсима.