latinica  ћирилица
29/06/2015 |  16:00 | Аутор: Vijesti

Споразум о јефтинијем ромингу од сутра на снази и у ЦГ

Тај споразум о постепеном снижавању цијена роминга у наредне три године потписале су прошле године Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Македонија, јер су према образложењу, цијене роминга у региону вишеструко веће од оних које су на снази у ЕУ.

Примјена међудржавног споразума о јефтинијем ромингу, чији су потписници четири државе региона, почеће сутра и у Црној Гори и поред одлуке Управног суда о укидању тог споразума.

То је потврдио директор Агенције за електронске комуникације Црне Горе, Зоран Секулић.

"Споразум сутра ступа на снагу и у Црној Гори и поред недавне одлуке Управног суда о укидању међудржавног споразума о јефтинијем ромингу", рекао је Секулић.

Тај споразум о постепеном снижавању цијена роминга у наредне три године потписале су прошле године Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Македонија, јер су према образложењу, цијене роминга у региону вишеструко веће од оних које су на снази у ЕУ.

Црногорски оператери, Телеком и Теленор жалили су се Управном суду, сматрајући да је споразум о снижавању цијена роминга обавезујући само за земље ЕУ, које су се на такву праксу обавезале одговарајућом директивом.

Оператери су жалбом указали и на чињеницу да међудржавни уговор са земљама региона није ратификован у црногорској скупштини.

Управни суд уважио је те жалбе, али је Агенција за телекомуникације данас донијела нову уредбу, усклађену са споразумом, па одлука тог суда, како је објашњено, не одлаже примјену споразума.

Секулић је навео да су црногорски оператери још од раније снизили цијене роминг услуга.