latinica  ћирилица
29/06/2015 |  16:07 | Аутор: Агенције

Нестало чак 30 одсто Кинеског зида

Кинески зид на најпознатијем дијелу, подигнутом под царевима Минг, изгубио је готово 30 посто на дужини јер је опека опљачкана за градњу кућа, по службеној студији коју у понедјељак цитира тисак.
Кинески зид (Фото: Pedronet) -
Кинески зид (Фото: Pedronet)

Око 2000 километара тако је нестало а готово 1200 километара у лошем је стању, оцјењује Државна управа за баштину која је ограничила своје испитивање на сегменту дугом око 9000 километара.

И прилив гомила туриста придоноси деградацији споменика, додала је та владина агенција. &раqуо;Становници који живе близу Кинеског зида обичавали су послужити се опекама за изградњу својих кућа а дијелови зида уништени су због урбане експанзије и изградње цеста&лаqуо;, рекао је Цхенг Далин, стручњак повјеренства за испитивање Кинеског зида, којег цитира дневник Глобал Тимес. Кинески зид није у једном дијелу него се састоји од низа дијелова подигнутих у различитим раздобљима, већ од ИИИ. стољећа прије наше ере. Ако се рачунају нестали дијелови и они настали природним рељефом, укупна дужина процјењује се на 21.000 километара.