latinica  ћирилица
29/06/2015 |  16:32 | Аутор: Агенције

Ал Муалем: Путин обећао политичку, економску и војну помоћ Сирији

"Американци траже политичко рјешење (сиријског), а притом издвајају милијарде долара за обуку терориста", рекао је сиријски министар.

Руски предсједник Владимир Путин изразио је данас увјерење да ће сиријски народ побиједити тероризам, истичући да политика Русије усмјерена на подршку Сирији, сиријском руководству и народу, остаје непромијењена.

"Русија ће, и то је Путин данас потврдио, подржавати сиријски народ и сиријско руководство у рјешавању социјално-економских проблема у условима садашње кризе, у његовим напорима за јачање своје одбрамбене способности пред терористичком пријетњом", рекао је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров послије разговора са шефом сиријске дипломатије Валидом Муалемом у Москви, пренио је ТАС С.

АФП преноси да је Муалем рекао на заједничкој конференцији за штампу са Лавровом да је добио Путиново обећање да ће "подржати Сирију политички, економски и војно".

Како извјештава РИА Новости, Путин је на сусрету са Муалемом рекао да је ситуација у Сирији везана, прије свега, за агресију међународног тероризма, а да Сирија и земље региона треба да се уједине ради ефикасне борбе против тероризма и крајњег радикализма.

Према његовим ријечима, све земље региона спремне су да дају допринос у борби против "Исламске државе", и то се односи и на Турску, и на Јордан и на Саудијску Арабију.
Истичући да Дамаск високо цијени став Русије, Путина и Лаврова који се залажу за политичко рјешење сиријског конфликта, и изражавајући спремност Сирије да уз подршку Русије сарађује са земљама региона, Муалем је, како преносе руске агенције, оптужио САД да спонзоришу тероризам.

"Американци траже политичко рјешење (сиријског), а притом издвајају милијарде долара за обуку терориста", рекао је сиријски министар на сусрету са Лавровом, преноси ТАС С.

"Недавно је на југ Сирије пребачено 2.100 екстремиста са најновијим оружјем у рукама. Американци не скривају своју подршку тим терористима", рекао је он.

Муалем је рекао да је главни проблем то што пограничне земље подржавају терористе у Сирији.

"Наш народ више од пет година жртва је завјере сусједних држава", рекао је сиријски министар и додао да је за формирање међународне коалиције за борбу против ИД, уз учешће Турске, Саудијске Арабије, САД и Катара "потребно велико чудо, јер те земље, умјесто да се боре против тероризма, подстичу га".

"Ипак, ми бисмо жељели уједињење напора", рекао је Муалем, наглашавајући да Сирија увијек има на уму искуство бившег Совјетског Савеза у борби против фашизма.

"Увјерени смо да ће сиријски, као и совјетски народ, успјети да пружи чврст отпор тероризму", казао је он.

Лавров је послије сусрета са сиријским министром истакао да је задатак међународне заједнице - сусједа Сирије, Европљана, Русије, УН - не да покушавају да наметну нешто Сиријцима, већ да створе услове за дијалог што ширег круга учесника, током ког би могле да дођу до сагласности.