latinica  ћирилица
29/06/2015 |  16:34 | Аутор: Агенције

Камерон: Исламски екстремисти објавили рат Британији

"Ми (Британци) смо били мета. Они су објавили рат нама, свиђело се то нама или не", рекао је Камерон и обећао пуну истрагу о томе шта се догодило у тунишком љетовалишту прије три дана.
Дејвид Камерон (архива) -
Дејвид Камерон (архива)

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да су исламски екстремисти објавили рат Великој Британији, најављући да ће из Британије полетјети војни авион за Тунис ради евакуације погинулих и рањених у терористичком нападу у Сусу.

"Данас ћемо послати један РАФ (авион) Ц17 да помогне са евакуацијом рањених и погинулих", рекао је британски премијер за Радио Би-Би-Си.

Према његовим ријечима, то је био "апсолутно застрашујући напад који је шокирао цијелу нацију".

"Ми  смо били мета. Они су објавили рат нама, свидјело се то нама или не", рекао је Камерон и обећао пуну истрагу о томе шта се догодило у тунишком љетовалишту прије три дана.

Камерон је рекао да ће министар унутрашних послова Тереза Меј отпутовати у Тунис заједно са званичником министарства спољних послова Тобијасом Елвудом да би разговарали са тунишким министрима и сагледали ситуацију у љетовалишту Сус.

Из Британије је, до сада, упућено 16 детектива у Тунис да помогне у истрази, док 400 полицајаца обавља разговор са британским туристима који су били у том подручју у вријеме напада.

У Лондонском Даунинг стриту су данас заставе на пола копља уз знак саучешћа са породицама жртвама.

То је био најтежи губитак Британаца у терористичком нападу од 2005. године када је 52 људи погинуло у самоубилачком бомбашком нападу на лондонском транспортном систему.