latinica  ћирилица
29/06/2015 |  16:35 | Аутор: Агенције

Женидбом до воде у Индији

Пошто у њиховом крају влада суша, неки мушкарци у индијском селу Денганмалу имају по двије или три жене, а такозване "жене за воду" треба домаћинство да снабдијевају довољном количином питке воде...

 Један од њих је Сакхарам Багат (66) који има већ три жене: Сакхри, Туки и Баги. Он каже да је његова прва жена морала да се стара о дјецу, па се опет оженио, а када се друга разбољела и није више могла да иде по воду, он се оженио трећом, преноси Дојче веле.

Багат и његова породица суочени су са несташицом питке воде, али и катастрофалним сушама у Махарасхтри и зато спремају залихе воде па напуњене металне врчеве чувају у хладу.

Међутим "жене за воду" уживају велико поштовање руралне конзервативне заједнице у Индији због тога што преваљују дуг пут до извора воде.

У Индији је полигамија заправо забрањена, а упркос томе "жене за воду" у Денганмалу су честа појава, иако по правилу не спавају са мужем у брачном кревету.

Према процјенама владе у Махарасхтри, трећој највећој савезној индијској држави прошле године око 19.000 села није имало приступ питкој води.