latinica  ћирилица
29/06/2015 |  20:16 | Аутор: РТС

Златне кошаркашице дочекане у Београду (ВИДЕО)

Српске кошаркашице, са крунама на главама и златним медаљама око врата, са балкона Старог двора поздравиле нацију. Имам само једну жељу - да Бог чува ове дјевојке и да се поново видимо овдје, рекла Марина Маљковић.
Златне кошаркашице на балкону Старог двора (Фото: РТС/Марко Љубомировић) -
Златне кошаркашице на балкону Старог двора (Фото: РТС/Марко Љубомировић)

Женска кошаркашка репрезентација Србије свечано је дочекана у Београду, а нове европске шампионке поздравило је више од 10 хиљада људи испред градске Скупштине.

Кошаркашице су на терасу Старог двора изашле са српским заставама и крунама, а окупљени су их поздравили бакљама, ватрометом и скандирањем.

Капитен екипе Милица Дабовић захвалила је навијачима, рекавши да је "најпоноснији капитен на свијету у овом тренутку", док је њена сестра Ана додала "и најбољи".

"Желим само да поздравим Београд, Србију и мој Херцег Нови. Надам се да се опет видимо овдје, можда чак и сљедеће године", рекла је Ана Дабовић, која је проглашена за накориснију играчицу континенталног шампионата.

Посебно одушевљење било је када је пред микрофоном са ријечима "Србијо, волим те" изашла америчка кошаркашица која наступа за Србију Данијел Пејџ.

Чланица идеалне петорке континенталног првенства Соња Петровић рекла је да су она и њене саиграчице остављале срце на терену током такмичења.

"Колико дајеш толико добијаш, ми смо дале срце на терену, а дочеком смо добили остварење снова. Хвала ти Београде, хвала ти цијела Србијо", казала је Соња Петровић.

Селекторка Марина Маљковић пожељела је нови дочек у будућности.

"Имам само једну жељу, а то је да Бог чува ове дјевојке, као и све вас, и да се опет сретнемо на овом истом мјесту", рекла је Маљковићева.

Српске кошаркашице су након обраћања навијачима отпевале пјесму "Добар дан", коју су често пјевале током такмичења у Мађарској.

Грађане, који су испред Старог двора почели да се окупљају сат времена прије почетка свечаног дочека, прије доласка кошаркашица забављао је музички програм.

Кошаркашице су до Скупштине српске пријестонице дошле у отвореном аутобусу, који је пратио велики број грађана у аутомобилима и, већином, на моторима.

Српске кошаркашице су у недјељу у финалу Европског првенства у Будимпешти побиједиле Француску са 76:68.

Овако је протекао дочек кошаркашких краљица:

20.46 - Милица Дабовић: "Ја сам најпоноснији капитен на свијету у овом тренутку, и најбољи. Желим да вам се захвалим од срца што сте били сваки дан уз нас и дали ннам вјетар у леђа" и позвала публику да са њима отпјева песму "Добар дан".

20.45 - Данијел Пејџ се обратила окупљенима ријечима "Србијоооо, добро вече", на врло добром српском језику. 

20.44 - Соња Петровић: "Колико дајеш, толико и добијаш. Ми смо дале све и добиле ово. Хвала ти мој Београде, хвала моја Србијо!"

20.43 - Марина Маљковић се обратила присутнима: "Имам само једну жељу - да Бог чува ове дјевојке и да се поново видимо овдје". 

20.42 - Услиједило је интонирање химне "Боже правде". 

20.38 - На крају, изашла је и селктора Марина Маљковић, која је добила највеће овације...

20.35 - Водитељ порграма редом прозива златне дјевојке: Тамара Радочај, Соњи Петровић, Саша Чађо, Сара Крњић, Невена Јовановић, Јелена Миловановић, Дајана Бутулија, Тијана Ајдуковић, Кристина Топузовић, Милица Дабовић, Ана Дабовић и Данијел Пејџ.

20.30 - Стручни штаб излази на балкон. Ускоро ће и златне девојке... 

20.15 - Сада већ лепо попуњен плато испред Старог двора, ускоро почиње званични програм... 

19.50 - И поред нешто лошијег времена, поприличан број навијача се окупио испред градске скупштине у Београду како би поздравио златне кошаркашице...

Испраћене су са надом да могу до једне од медаља, вратиле су се као шампионке Европе. Српске кошаркашице су у Србији, а од 20 часова биће им организован свечани дочек.

Као и многе спортисте пре њих, Београђани ће имати прилику да уживо виде 12 изабраница Марине Маљковић, које су у Румунији и Мађарској оставиле срце на терену.