latinica  ћирилица
29/06/2015 |  22:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Настављен дијалог Београда и Приштине

Разговори делегација Београда и Приштине о нормализацији односа уз посредовање ЕУ, који су трајали око осам сати, настављени су вечерас нешто послије 20.30 сати, а директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да се дијалог одвија у врло тешкој атмосфери и да има утисака да приштинска делегација не жели договор.
Састанак Вучића и Могерини - Фото: Screenshot
Састанак Вучића и МогериниФото: Screenshot

 Разговори делегација Београда и Приштине о нормализацији односа уз посредовање ЕУ, који су трајали око осам сати, настављени су вечерас нешто послије 20.30 сати.

Састанак на којем учествују премијер Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа, почео је јутрос око девет сати, а прекинут је нешто прије 18 сати због обавеза високе представнице Федерике Могерини.

На дневном реду су четири крупна питања - Заједница српских општина (ЗСО), телекомуникације, енергетика и "Парк мира" у Митровици.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је у паузи преговора да се нова рунда одвија у врло тешкој атмосфери и да има утисак да приштинска делегација не жели договор.

"Они су доши овде да се не договоре", рекао је Ђурић новинарима, истичући да је током првог дела дијалога, који је трајао осам сати, атмосфера била "неподношљива".

С друге стране, премијер Косова Иса Мустафа рекао је новинарима у паузи преговора да су двије стране знатно приближиле ставове у вези са ЗСО.

Он је казао да се током данашње рунде разговарало о два документа, од којих се један односи на ЗСО, а други на телекомуникације и додао да се нада да ће до краја ове рунде постићи споразум о сва четири питања која су на дневном реду.

Разговори су јутрос око 9 сати почели одвојеним билатералним сусретима Могеринијеве са премијерима и делегацијама, прво са Мустафом, а затим и са премијером Вучићем.

Вучић је после тог састанка рекао да очекује дуг и тежак дан.

Затим је, нешто послије 11 сати, почео и тројни састанак који је прекинут око 18 сати.