latinica  ћирилица
30/06/2015 |  08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас: Ова влада неће спроводити бескрајне мјере штедње

Премијер Грчке Алексис Ципрас позвао је Грке да на референдуму 5. јула гласају против договора о међународној помоћи, одбацивши упозорења да би већинско "не" извело Атину из еврозоне.
Алексис Ципрас - Фото: Screenshot
Алексис ЦипрасФото: Screenshot

"Мислим да њихов план није да истисну Грчку из еврозоне, већ да стану на пут надањима да у Европи могу да постоје различите политике", рекао је Ципрас грчкој државној телевизији.

Ципрас је додао да "што одлучније буде гласање против договора реформе-за-помоћ, Грчка ће бити снажнија у било којим преговорима који би могли да услиједе".

Премијер је рекао и да ће његова влада поштовати одлуку Грка да се настави с дугорочним мјерама штедње, али да "она неће бити та која ће их спроводити".

Ципрас је нагласио да ће резултат референдума бити поштован и спроведен, ма какав био, али је додао:

"Ако грчки народ жели да бесконачно настави с плановима штедње, због којих нећемо моћи да уздигнемо главу, ми ћемо то поштовати, али нећемо бити они који ће их спроводити".

Ципрас је рекао да је и даље спреман да настави да разговара с европским лидерима да спасе преговоре и да ће, ако они у понедјељак понуде договор, Грчка у уторак платити свој дуг.

"Мој телефон је доступан по цијели дан. Ко год да позове, ја се увијек јављам", поручио је Ципрас.