latinica  ћирилица
30/06/2015 |  08:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Кругман: Грци треба да заокруже "не" на референдуму

Грци би требало да заокруже "не" на референдуму у недјељу, а грчка влада требало би да буде спремна, ако то буде неопходно, да напусти евро, поручио је добитник Нобелове награде за економију Пол Кругман.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

- Да бисте разумјели зашто ово кажем, треба да схватите да је много тога - не све, али много тога - од онога што сте чули о грчком расипништву и неодговорности погрешно - написао је Кругман у колумни за "Њујорк тајмс".

Кругман сматра да би за Грке напуштање евра било боље него останак на мртвој тачки као посљедњих пет година, као и да би гласање за наставак сарадње с кредиторима, готово сигурно значило пад владе Алексиса Ципраса.

Кругман је оцијенио да излазак Грчке из еврозоне уопште није тако страшан као што га неки приказују и да је то много боље него останак у истом систему.

Он је написао и да је већ извјесно вријеме очигледно да је креирање евра била ужасна грешка.

Кругман пише и да Европа никад није имала предуслове за успјешну заједничку валуту, а да је њено напуштање много тежа одлука него да се у њу никад не уђе.

- Ситуација у Грчкој је сада дошла до, како изгледа, тачке без повратка. Банке су привремено затворене, а влада је увела контролу капитала - ограничења за проток фондова ван земље. То изгледа као да ће влада ускоро почети да исплаћује пензије и плате признаницама, заправо стварајући паралелну валуту. А сљедеће недјеље биће одржан референдум да ли да се прихвате захтјеви "тројке" - за још мјера штедње", написао је Кругман и додао да се нада да ће "Грци гласати исправно".