latinica  ћирилица
30/06/2015 |  09:27 | Аутор: СРНА

Милион КМ за бесплатне уџбенике у Српској

Министарство просвјете и културе Републике Српске ће и ове године свим ученицима првог и другог разреда основних школа у Српској обезбиједити бесплатне уџбенике за школску 2015/16. годину, за шта је предвиђено 945.300 КМ.

У Министарству просвјете и културе речено је да је до сада у прве разреде основне школе у Републици Српској уписано 10.422 ученика, али да се очекује повећање овог броја до септембра, док је у другим разредима основних школа 10.535 ученика.

Бесплатне уџбенике за ученике првих разреда ресорно министарство набавља од школске 2006/2007. године, а од 2007/2008. године и за прве и за друге разреде.

Предстојеће школске године бесплатни уџбеници биће обезбијеђени и одличним ученицима од трећег до деветог разреда основних школа који долазе из породица са четворо и више дјеце, за шта је задужено Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске напомињу да се у настави могу користити искључиво уџбеници са списка обавезних уџбеника и да уџбеници који се не налазе на списку обавезних уџбеника нису обавезни за кориштење у настави и наставници не могу инсистирати да их ученици купују и користе у настави.