latinica  ћирилица
30/06/2015 |  09:48 | Аутор: Б92

Цијене нафте мјешовите, чека се Грчка

Цијене нафте су у Азији биле мјешовите у свјетлу очекивања да Грчка неће отплатити траншу дуга ММФ-у и да ће се приближити изласку из еврозоне, наводе аналитичари.

Америчка "лака" нафта за испоруку у јулу појефтинила је на Њујоршкој берзи четири цента на 58,29 долара, док је нафта типа "брент" за августовску испоруку у Лондону поскупила 10 центи на 62,11 долара, преноси агенција Франс прес.

ВТИ је јуче потонуо 1,30 долара, а "брент" 1,25 долара.

Премијер Грчке Алексис Ципрас сазвао је референдум за 5. јул, на ком грађани треба да се изјасне да ли су за или против прихватања најновијег приједлога међународних кредитора, а банке у Грчкој су затворене уз контроле капитала да би се спријечио његов одлив.

Европски лидери, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел, предсједника Француске Франсоу Оланда и премијера Италије Матеа Ренција, позвали су грчки народ да гласа за приједлог кредитора, упозоривши да би "не" на референдуму значило излазак из еврозоне.

Нестабилност на тржиштима изазвана је неизвјесношћу у вези са Грчком, наводи инвестициони аналитичар сингапурске фирме "Филип фјучерс" Данијел Анг.

Трговци нафтом такође прате развој ситуације између Техерана и свјетских сила у ограничењу иранског нуклеарног програма и евентуално укидање санкција запада Техерану, што би омогућило већи извоз нафте из Ирана, који има четврте по величини свјетске резерве нафте. Извоз Ирана пао је са више од 2,2 милиона барела дневно из 2011. када је пао на око 1,3 милиона барела због санкција под којима се нашао због његовог нуклеарног програма.