latinica  ћирилица
30/06/2015 |  09:55 | Аутор: Б92

Словенија се опростила од зајма Грцима

Словенија би могла да остане без више од 1,8 милијарди евра уколико послије референдума у Грчкој дође до банкрота те земље и њеног изласка из еврозоне.

Словенија је Грчкој преко два механизма за стабилизацију евра до сада позајмила 263,68 милиона евра и још издала 1,55 милијарди евра у гаранцијама, преноси регионални портал Сеебиз.

То је четвртина словеначких годишњих буџетских прихода, а Грчка је до сада вратила само 17,6 милиона евра камата.

"Морамо, по свој прилици, да заборавимо на наш новац који смо дали Грчкој", рекао је словеначки министар спољних послова, Карл Ерјавец.

Додао је да се грчки премијер, Алексис Ципрас, сам довео у безнадежну ситуацију и да се за референдум одлучио, јер не може да испуни нереална поредизборна обећања.

Нешто блажи према Ципрасовој влади је предсједник Социјалних демократа , Дејан Жидан, министар пољопривреде у влади премијера Мире Церара. По његовим ријечима, узроке за крах преговора с Грчком треба тражити не само у нереалним обећањима Ципраса, него и у односу челника ЕУ, који нису знали да потртаже рјешења која би била кредибилна, али и социјално одржива, те у "покровитељском" односу према Грчкој, који се понекад показивао у преговорима.

"У Грчкој се не ради само о финансијској, него и о економској, социјалној и политичкој кризи", казао је Жидан, упозоравајући на осјетљив геополитички положај те земље због ратова у Сирији и Ираку.

"Референдум је легитимно право Грка, а рјешење кризе требало би наћи компромисом који не би само кажњавао грчки народ због грешака његових влада", каже челник словеначких социјалдемократа.

Премијер Церар у суботу је коментарисао неуспјешан завршетак преговора с грчком владом, рекавши да је расписивање референдума врло некоректан потез владе, а можда и покушај уцјене на који би ЕУ требало да реагује.

Предсједник, Борут Пахор, рекао је да је ријеч о врло озбиљној ситуацији, али да би се можда могла наћи формула да се рјешење одложи и потражи компромис у року од три мјесеца.