latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:02 | Аутор: Б92

Сахара је некада била највеће слатководно језеро на свијету

На простору данашње Сахаре некада се простирало џиновско језеро Мега Чад.

Британски научници открили су да се некада највеће слатководно језеро које је покривало 360.000 квадратних километара у Централној Африци толико смањило да се данас може сматрати “барицом“ у односу на своје некадашње димензије.

Откриће објашњава како Амазонска прашума и даље расте захваљујући хранљивим честицама прашине које се вјетровима из Сахаре преносе све до Јужне Америке и оплођују тло.

“Анализе су показале да се влажни период нагло прекинуо на сјеверу Африке прије око 5.000 година и исушио језеро готово у потпуности“, пишу научници.

Међутим, истраживања су показала да је тај процес ушао у завршницу прије само 1.000 година, што оставља отворено питање како се Амазонија прије тога одржавала у животу.

Све што је остало од гигантског језера сада је Чад који заузима 355 квадратних километара.

Ово језеро на које излазе четири државе – Чад, Нигерија, Нигер и Камерун – и даље се смањује.

“У Амазонској тропској шуми свакодневне кише испирају растворљиве минерале из земљишта, па је за раст биљака потребан спољни извор нутријената. Хранљиве честице из Сахаре хране Амазонију, али то важи само за период од посљедњих хиљаду година“, објашњава др Сајмон Армитејџ из географског одјељења Ројал Холовеј колеџа.

Научници су користили сателитске снимке како би мапирали некадашње линије обале Чада. Такође, анализирали су седименте како би израчунали старост тла.