latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:03 | Аутор: СРНА

Ципрас најавио оставку ако Грци прихвате споразум (ВИДЕО)

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да ће поднијети оставку ако Грци прихвате на референдуму споразум са кредиторима и позвао грађане да одбаце тај приједлог.
Алексис Ципрас - Фото: Screenshot
Алексис ЦипрасФото: Screenshot

Он је изјавио да би убједљиво изјашњавање против мјера штедње помогло Грчкој да преговара о повољнијем рјешењу кризе.

Грчки премијер рекао је на националној телевизији да неће остати на функцији да би проводио додатне буџетске резове, пренио је Би-Би-Си.

"Тражимо од вас да то одбијете свом снагом душе, највећом могућом разликом", рекао је Ципрас и додао да не вјерује да кредитори желе да Грчка изађе из еврозоне, јер би трошкови били "огромни".

Програм пружања финансијске подршке Грчкој истиче данас, у исто вријеме када истиче и рок да држава плати Међународном монетарном фонду дуг од 1,6 милијарди евра.

Грци ће се на референдуму 5. јула изјаснити да ли прихватају приједлог кредитора од 25. јуна 2016. године о провођењу реформи и довршавању програма исплате помоћи, као и прелиминарну анализу одрживости грчког дуга.

"Ако грчки народ жели да настави мјере штедње у вјечност, што ће нам онемогућити да подигнемо главу, ми ћемо то поштовати, али нећемо бити они који ће то проводити", рекао је Ципрас.

Неколико десетина хиљада људи окупило се синоћ испред зграде грчког парламента у Атини и исказало подршку приједлозима Владе Грчке.

Скуп оних који се залажу за прихватање приједлога страних кредитора заказан је за данас.