latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:24 | Аутор: Б92

Штиглиц: "Тројка" није научила лекцију

Све жешће препирке унутар Европе би некоме са стране могле дјеловати као неминовна посљедица горке завршнице преговора између Грчке и кредитора, каже Штиглиц.

- У суштини, европски лидери коначно почињу да откривају реалну природу текућих преговора о грчкој дужничкој кризи, а откриће није нимало пријатно, јер је очигледно да се далеко више ради о моћи и демократији, него о новцу и економији - оцјењује угледни свјетски економиста и нобеловац Јозеф Штиглиц.

Чињеница је да су економске мјере које су прије пет година наметнуте Грчкој у оквиру програма "тројке" међународних кредитора (Европске комисије, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда) биле дубоке, због чега је, како оцјењује угледни економиста, услиједио пад бруто домаћег производа Грчке за 25 одсто.

Штиглиц наводи и да се не може сјетити ниједне рецесије која је изазвана тако намјерно и која је имала толико катастрофалне посљедице, будући да је актуелна стопа незапослености међу омладином у Грчкој преко 60 одсто.

- Запањујуће је да је "тројка" одбила да прихвати одговорност за било коју од тих посљедица, или да призна своје лоше прогнозе и моделе, али још више запањује то што европски лидери нису научили ништа, јер "тројка" и даље захтијева од Грчке постизање примарног буџетског суфицита од 3,5 одсто БДП-а до 2018. године - пише овај нобеловац.

Како додаје, економисти широм свијета су суфицит који су кредитори зацртали Атини окарактерисали као казнену мјеру, која ће готово сигурно гурнути Грчку у још дубљу кризу.

- Тешко је рећи грчком народу шта да заокруже на референдуму 5. јула, јер ниједна алтернатива - односно усвајање или одбацивање услова "тројке" - неће бити лака, и обје опције носе велики ризик - поручио је Штиглиц.

Према његовом мишљењу, заокруживање речи "да" на референдуму донијело би рецесију без краја, док би заокруживање опције "не" отворило извјесну шансу Грчкој да, захваљујући снажној демократској традицији, преузме судбину у своје руке.

Грађани Грчке би тако, оцијенио је Штиглиц, добили прилику да креирају будућност која би, можда не тако просперитетна као у прошлости, донијела далеко више наде него бескрупулозно мучење у садашњости.