latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Травник: Окончан протест рудара

Након 23 сата проведена у јами, рудари Рудника мрког угља "Абид Лолић" код Травника изашли су ноћас на површину, након што им је обећано да ће њихови захтјеви бити испуњени

Иако су обећања дочекали с неповјерењем, рудари кажу да су надлежнима одлучили да дају шансу и очекују рјешавање бројних проблема, попут лоших безбједносних услова за рад, неуплаћивање доприноса и немогућности пензионисања.

Изласку рудара из јаме претходио је хитни састанак на којем су учествовали представници сидниката, Електропривреде БиХ и управе рудника.

Представници синдиката спустили су се синоћ у јаму како би увјерили рударе да изађу и прекину протест, тврдећи да је на том састанку истакнута спремност да се рударима изађе у сусрет и испуне њихови захтјеви.

Како је речено, договорено је да се у року од 24 сата формира стручни тим састављен од стручњака Рударске службе Електропривреде БиХ и интерне ревизије, који ће испитати исправност уговора са фирмом "Рудар" д.о.о. Тузла, пренијела је Фена.

Предсједник Синдиката травничког рудника Бахрудин Бишић рекао је да се очекује и да 81 запослени у року од 14 дана буде примљен у радни однос.

Када је ријеч о захтјеву рудара за смјену управе, наглашено је да је Управни одбор ЕП БиХ већ одлучио да је изгласано неповјерење управама у свим рудницима који су пословали негативно.

Са рударима је јуче преговарао и генерални директор Електропривреде БиХ Елведин Грабовица и навео да је прихваћена већина захтјева рудара, али да не могу очекивати да се проблеми рјешавају чаробним штапићем.

Међу рударима који су одбијали да напусте јаму био је и Менсур Хусић, који је потврдио да су рудари добили обећања и да очекује промјене.

- Имали смо хране и воде, али било је тешко. Требало би бити боље, али ми смо спремни опет да се боримо за своја права, поручио је Хусић.