latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:36 | Аутор: ТАНЈУГ

ИД први пут погубила двије жене одсијецањем главе

Екстемистичка група Исламска држава погубила је двије жене, оптужене за вјештичарење, одсјецањем главе, што је први пут да је такав вид егзекуције спроведен над женама у Сирији, саопштила је данас Сиријска опсерваторија за људска права.

- Група Исламска држава погубила је двије жене одсјецањем главе у провинцији Деир Езор и ово је први пут да Опсерваторија биљежи да је та група убила жене на овај начин, изјавио је директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

Група за мониторинг са сједиштем у Лондону саопштила је да су егзекуције спроведене у понедјељак и да су у оба случаја жене погубљене са својим мужевима, а оба пара оптужена су "вјештичарење и враџбине, пренио је АФП.

ИС је постала позната по језивим егзекуцијама, а према извјештајима њени припадници каменовали су жене на смрт по оптужбама за прељубу.

Опсерваторија, међутим, наводи да је ово први пут да је та група погубила жене одсјецањем главе.

Према подацима групе за мониторинг, ИД је погубила више од 3.000 људи у Сирији за годину дана откако је прогласила исламски "калифат" у Сирији и Ираку, од којих су близу 1.800 били цивили, међу којима 74 дјеце.