latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:19 | Аутор: Index.hr

Грчка обара рекорде: Ово ће бити највећи државни банкрот у историји

Ако Грчка банкротира на цјелокупни износ дуга, биће то највећи банкрот једне државе у историји.

Ово није први пут да је Грчка на рубу банкрота. Како пише CNN Money, Грчка је већ једном оборила рекорд, када је у техничком банкроту 2012. године реструктурирала дуг од 138 милијарди долара.

Тада су јој у помоћ прискочиле земље еврозоне, што се овог пута неће догодити.

Грчка је у петак прекинула преговоре с европским повјереницима, након што није постигнут значајан помак у договору о плану отплате дуга и економским реформама. Грчка ће 5. јула на референдуму одлучивати о посљедњем приједлогу Европске уније и Међународног монетарног фонда.

Банкрот Грчке из 2012. године засјенио је Аргентину, која је 2001. банкротирала с дугом од 95 милијарди долара. Иако постоје одређене сличности између двије земље, стручњаци упозоравају да би ситуација у Грчкој могла бити много тежа, пише CNN Money.

Грчка неће одмах завршити у банкроту након што пропусти уплату ММФ-у у износу од 1,6 милијарди евра која доспијева данас. ММФ у правилу земљама даје рок од мјесец дана након пропуштене уплате, прије него што службено објави банкрот дужника.

Шта год да се догоди у Грчкој, процес опоравка биће врло дуг. Аргентина је већ деценију и по у банкроту, а проблем је то што Грчка има далеко мању економију, а већи дуг.

Иако би банкрот Грчке могао бити највећи у историји када су у питању државе, америчка банка Lehman Brothers је 2008. године банкротирала са 600 милијарди долара дуга. Износ Грчког дуга је мањи, па неће имати толики утицај на глобални финанцијски систем, али ће имати велики негативан утицај на становништво.

Ово су неки од најгорих банкрота од 2000 године:

1. Грчка - 138 милијарди долара, март 2012. Успркос техничком банкроту, Грчка се извукла захваљујући помоћи земаља еврозоне.

2. Аргентина - 95 милијарди долара, новембар 2001. Аргентинска валута дуго је била изједначена с америчким доларом, што се показало погубним за економију земље. Слично као и у Грчкој, банкрот је започео затварањем банака. Привреда је у само годину дана пала на трећину пријашњег обима. У техничком банкроту завршили су 2014. године кад су пропустили уплату међународним кредиторима.

3. Јамајка - 7, 9 милијарди долара, фебруар 2010. Претјерана државна потрошња која је трајала годинама и висока инфлација гурнули су Јамајку у банкрот прије пет година. У то вријеме 40 одсто државног буџета одлазило је на отплату дуга. Привреда, која  зависи од туризма, уздрмана је 2008. године након избијања кризе у САД.

4. Еквадор - 3,2 милијарде долара, децембар 2008. Еквадорска влада једноставно је престала плаћати дугове међународним кредиторима тврдећи да је дуг "неморалан". Иако су могли отплаћивати дуг, намјерно су обуставили плаћања према повјериоцима.