latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:20 | Аутор: СРНА

Посланици СНСД-а и ДНС-а поново напустили сједницу Представничког дома

Посланици СНСД-а и ДНС-а поново су данас напустили сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ јер ни овај пут није прихваћен њихов захтјев да на дневни ред буде уврштена тачка о разрјешењу предсједавајућег овог дома Шефика Џаферовића /СДА/ због његове ратне прошлости.
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Није прихваћена иницијатива посланика Дениса Бећировић /СДП/ да се у дневни ред урврсти тачка о заузимању става Представничког дома у вези са британском резолуцијом о Сребреници, као ни приједлог посланика СНСД-а Николе Шпирић који је тражио уврштавање само једне тачке на дневни ред и то Извјештаја Савјета министара БиХ о реформској агенди БиХ.

О оба ова приједлога усаглашавање ће бити обављено накнадно.

Представнички дом уврстио је у дневни ред данашње 14. сједнице давање сагласности за ратификацију Оквирног споразума између БиХ и Европске комисије о аранжманима за провођење финансијске подршке Уније БиХ у оквиру ИПА два.

Представнички дом требало би да у наставку сједнице разматра и низ извјештаја комисија Колегијума о постизању сагласности за неколико закона, при чему чланови Колегијума ни за један од закона, у међувремену, нису постигли сагласност.

Ријеч је о Извјештају комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ, предлагача посланика Дениса Бећировић /СДП/, те о Извјештају комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Извјештају Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ о усаглашавању текста Закона о царинској политици у БиХ.

Биће размотрен и Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлогу закључка посланика из Клуба СББ-а БиХ, поводом расправе о Извјештају о раду регулаторне комисије за електричну енергију БиХ у 2014. години.

Према том закључку, задужује се Савјет министара БиХ да у року од 30 дана да прецизне одговоре по свим примједбама директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача, које су изречене на презентацији о теми "Стање интеграција БиХ са ЕУ у области енергетике", одржане у парламенту БиХ, а које се односе на недостатак закона о гасу, недостатак енергетске стратегије и других преузетих обавеза према ставовима Енергетске заједнице".

Из парламента БиХ саопштено је да ће се на дневном реду 14. сједнице Представничког дома наћи и Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлогу препоруке посланика Јасмина Емрића /А-СДА/, поводом расправе о Извјештају о раду Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ у 2014. години.

Посланици ће разматрати и Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Извјештају о раду Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ у 2014. години, Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлогу закључка посланика Николе Ловриновића /ХДЗ/ поводом расправе о Извјештају о заштити личних података у БиХ за 2014. годину.

Предвиђена је и расправа о Извјештају комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Годишњем извјештају о резултатима активности Институције омбудсмена за људска права БиХ и Годишњем извјештају о појавама дискриминације у БиХ за 2014. годину.

Биће ријечи и о Извјештају комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу резолуције о "геноциду у Сребреници", чији су предлагачи посланици Денис Бећировић, Мирсад Мешић /СДП/ и Заим Бацковић /БПС – Сефер Халиловић/.

На дневном реду наћи ће се и Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Иницијативи посланика Дениса Бећировића поднесене на 11. сједници Представничког дома, која је одржана 13. маја.

Бећировић је поднио иницијативу којом се задужује Савјет министара БиХ да у овој години припреми и у парламентарну процедуру достави Приједлог закона о дијаспори БиХ.

Представнички дом требало би да разматра и Извјештај о стању радијационе и нуклеарне безбједности за 2014. годину, као и Информацију Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ о безбједности збрињавања истрошеног горива и безбједности збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори.

У плану је и давање сагласности за ратификацију Амандмана број два на Уговор о финансирању склопљеном између Европске инвестиционе банке, БиХ и Федерације БиХ 15. јула 2008. године у Сарајеву и 18. августа 2008. године у Луксембургу и накнадни амандман на Уговор о финансирању за пројекат – Водовод и канализација у ФБиХ, те давање сагласности за ратификацију Уговора о гаранцији који се односи на Уговор о зајму за Пројекат централно гријање Приједор између БиХ и Европске банке за обнову и развој.