latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:49 | Аутор: СРНА

Шпирић: Федерација кочи реформски пут БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић изразио је данас разочарање због чињенице да овај дом није прихватио његов приједлог да се на данашњој сједници расправља о усаглашеној реформској агенди и акционом плану у вези са европским путем БиХ.

- То је питање круцијално за све грађане БиХ и сматрам да је требало дати мало времена Савјету министара БиХ да припреми тај материјал. Нажалост ова тачка није добила подршку посланика из Ферације БиХ, па се питам куда то жели да иде Федерација, рекао је Шпирић новинарима у Сарајеву.

Он је изразио бојазан да ће ову годину у БиХ "појести комарци", с обзиром да је предсједавајући Савјета министара БиХ најавио доношење 65 закона, а за пола године парламент БиХ још није усвојио ниједан закон.

Према његовим ријечима, тренутно нема спремности да се говори о усаглашеној реформској агенди, а да и има "онда то не би било на затвореној сједници Савјета министара БиХ".

- Јавност мора да буде информисана о томе, категоричан је Шпирић.

Он сматра да се "ћутањем не може преварити Брисел", већ да треба водити озбиљан дијалог са ЕУ.

Говорећи о увођењу диференциране стопе ПДВ-а, он је оцијенио да, када год се те идеје појаве, ријеч је о политиканству с обзиром на то да такве идеје траже "озбиљну математику".