latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Луксембург преузима кормило ЕУ

Луксембург од сутра преузима шестомјесечно предсједавање Европском унијом од Летоније.

С обзиром да ће то бити дванаести пут да ова мала земља предсједава Унијом откад је ротирајући систем успостављен, очекује се да предсједавање прође без трзавица, поготово што је и Жан-Клод Јункер, предсједник Европске комисије, такође Луксембуржанин.

Предсједавање ће, како је најављено почивати на седам стубова : подстицању раста, инвестиција и запошљавања, продубљавању социјалне димензије ЕУ, управљању миграцијама, фокусу на дигитализацији јединственог тржишта, промоцији конкурентности, одрживом развоју и јачању улоге ЕУ на глобалној сцени.

Као ни у програму летонског предсједавања, ни Луксембург међу приоритете није ставио проширење ЕУ, а како је Тањугу речено из извора блиског предсједавању, то је због тога што се током наредних шест мјесеци не очекују крупни кораци у том процесу.

Лускембуршки званичници су, међутим, у више наврата изјављивали да подржавају Србију на путу европских интеграција и да се надају отварању првих преговарачких поглавља до краја године.

Предсједавање ће званично почети 3. јула, серијом манифестација у Луксембургу, гдје ће током наредног викенда бити одржан низ културних манифестација у којима ће учествовати представници свих 28 чланица ЕУ.

Од 1. Јануара 2016, ротирајуће предсједавање преузеће Холандија.