latinica  ћирилица
30/06/2015 |  12:05 | Аутор: Б92

НАТО тражи више пара од Њемачке

Генерални секретар НАТО је, поводом све већег броја кризних жаришта, указао на превисоке издатке и затражио од владе у Берлину већа финансијска издвајања.
Јенс Столтенберг (Фото: Twitter @USNATO) - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Јенс Столтенберг (Фото: Twitter @USNATO)Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Столтенберг је, поводом 60.годишњице учешћа Њемачке у НАТО, подсјетио владу у Берлину на циљ савеза да се издаци за одбрану подигну на два одсто унутрашњег бруто производа, преносе њемачки медији данас, указујући да Њемачка у овом моменту издваја за одбрану 1,2 одсто.

Столтенберг је за "Зидојче цајтунг"` рекао да се он обраћа сваком партнеру НАТО, али да Њемачка, као велика привредна сила, има своју тежину.

Американци дају четири одсто свог бруто унутрашњег производа за одбрану, а у Европи смо негдје око једног процента. То није фер подјела терета, рекао је генерални секретар НАТО.

НАТО је, наиме, на свом самиту у Велсу лане донио одлуку да земље-чланице у наредној деценији постигну циљ о издвајању два процента унутрашњег бруто производа за одбрану, до сада само пет, од 27 земаља, чланица савеза, издвајају толико - Америка, Велика Британија, Грчка, Пољска и Естонија, истичу њемачки медији.

Њемачка, међутим, планира да свој војни буџет у наредне четири године подиже постепено са садашњих 32,97 на 35,01 милијарди евра, што је, како преносе медији, недовољно за НАТО-циљеве.

Њемачка данас обиљежава 60. година чланства у НАТО.Њемачка је 6. маја 1955. године постала 15. по реду члан НАТО.