latinica  ћирилица
30/06/2015 |  12:07 | Аутор: СРНА

Кошарац: Бесмислене иницијативе за смјене Крунића и Зупца

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да иницијатива министра безбједности БиХ Драгана Мектића за смјену предсједника Независног одбора Жика Крунића није била на дневном реду проширеног Колегијума Представничког дома, него само иницијатива из Демократског фронта о формирању ад хок комисије за праћење Независног одбора, што је оцијенио као "потпуно бесмислено".
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа КошарацФото: СРНА

"Независни одбор одговара парламенту и апсолутно нема логике да се формира неко ново тијело које би вршило контролу рада Независног одбора. То може само да се схвати као наставак притиска и појачан политички утицај на Независни одбор, као и на епилог иницијативе о Крунићевој смјени, односно о смјени директора Сипе Горана Зупца", рекао је Кошарац у Сарајеву.

Захтјеви за Зупчеву смјену су, истиче Кошарац, апсолутно исполитизовани и имају политичку димензију одређених сарајевских и међународних ментора који су присутни у БиХ.

Према његовим ријечима, ова прича није ствар између СНСД-а и СДС-а него однос СДС-а према неким међународним интервенцијама и неким представницима међународне заједнице, као и са коалиционим партнерима из СДА.

Кошарац сматра да је овдје ријеч и о покушајима да се након контроле над Судом и Тужилаштвом овлада и политичком контролом над Агенцијом за истраге и заштиту у БиХ.

Он је потврдио да ће СНСД и даље инсистирати на томе да предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић треба да одступи са ове функције због ратне прошлости, јер то од њега траже породице српских жртава и јер је то интерес Републике Српске.