latinica  ћирилица
30/06/2015 |  12:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Луксембург преузима предсједавање ЕУ

Велико војводство Луксембург преузеће од сутра шестомјесечно предсједавање Европском унијом од Летоније.

Обзиром да ће то бити дванаести пут да ова мала земља предсједава Унијом откад је ротирајући систем успостављен, очекује се да предсједавање прође без трзавица, поготово што је и Жан-Клод Јункер, предсједник Европске комисије, такође Луксембуржанин.

Предсједавање ће, како је најављено почивати на седам стубова : подстицању раста, инвестиција и запошљавања, продубљавању социјалне димензије ЕУ, управљању миграцијама, фокусу на дигитализацији јединственог тржишта, промоцији конкурентности, одрживом развоју и јачању улоге ЕУ на глобалној сцени.

Као ни у програму летонског предсједавања, ни Луксембург међу приоритете није ставио проширење ЕУ, а како је Танјугу речено из извора блиског предсједавању, то је због тога што се током наредних шест мјесеци не очекују крупни кораци у том процесу.

Лускембуршки званичници су, међутим, у више наврата изјављивали да подржавају Србију на путу европских интеграција и да се надају отварању првих преговарачких поглавља до краја године.

Предсједавање ће званично почети 3. јула, серијом манифестација у Луксембургу, гдје ће током наредног викенда бити одржан низ културних манифестација у којима ће учествовати представници свих 28 чланица ЕУ.

Од 1. Јануара 2016, ротирајуће предсједавање преузеће Холандија.