latinica  ћирилица
30/06/2015 |  12:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Парламент БиХ: Без изјашњавања о резолуцији о Сребреници

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одбио је приједлог посланика Социјалдемократске партије Дениса Бећировића да се изјасни о британској резолуцији о Сребреници, коју би требало да разматра Савјет безбједности Уједињених нација.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

За предлог су гласала 22 посланика, 11 их је било против, док су четири била суздржана и без довољне ентитетске већине из Републике Српске приједлог је упућен Колегијуму Дома на усаглашавање.

Бећировић је критиковао предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића који су тражили од СБ да се о тој резолуцији не расправља, преноси агенција Фена.

Бећировић је предложио да Представнички дом оцијени да, како је рекао, признање о геноциду представља темељ помирења у БиХ, али и у региону, као и да они који буду за данашње закључке, то и потпишу и пошаљу у УН и свима које чине напоре да се резолуција усвоји.

Посланик Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Никола Шпирић је мишљења да не треба оваквим приједлозима нарушавати добросусједске односе, оцјењујући да расправе ове врсте неће допринијети напретку становништва и да "узаврелу ситуацију треба смиривати, а не подгријавати".