latinica  ћирилица
30/06/2015 |  13:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Напад у Француској носи обиљежја ИД

Француски државни тужилац Франсоа Молин саопштио је данас да терористички напад на фабрику гаса прошле седмице у Француској, у коме је оптужени одсјекао главу свом послодавцу, носи обиљежја екстремистичке групе Исламска држава.
Исламистички напад у Француској - Фото: AP
Исламистички напад у ФранцускојФото: AP

Оптужени за напад Јасин Салхи (35) послао је двије фотографије обезглављеног тијела свог послодавца једном познанику у Сирији, рекао је Молин.

На једној фотографији он држи одсјечену главу, док је на другој глава убијеног стављена на тијело, пренио је АП.

Молин је рекао да је пријатељ оптуженог Себастијан Жун наговјестио да би ИД могла да дистрибуира фотографије као дио своје језиве пропаганде на регрутовању радикализованих западњака.

Тужилац је саопштио, пошто је истекао иницијални притвор од 96 сати, да ће Салхију притвор бити продужен док траје истрага по оптужбама за тероризам, навео је Ројтерс.

Салихи је оптужен да је одсјекао главу свом послодавцу, а затим отишао у фабрику гаса недалеко од Лиона, гдје је камионом за доставу покушао да се закуца у канистер за гас са циљем да изазове експлозију.

Полиција је касније пронашла главу жртве, 54-годишњег менаџера транспортне фирме за коју се осумњичени радио, како виси на капији фабрике америчке фирме "Ер Продуктс", окружена двјема заставама са натписима који се односе на ислам.

Молин је рекао да истрага у четири дана од хапшења Салхија, посебно докази о контакту са исламским екстремистом у Сирији, иду у прилог оптужбама да је ријеч о тероризму, а не само, како је Салхи навео, покушају убиства изазваног личним проблемима које је имао са својим шефом и супругом.