latinica  ћирилица
30/06/2015 |  13:11 | Аутор: Глас Српске

Нападач из Туниса је дугогодишњи припадник "Исламске државе"

Студент Саифедин Резгуи који је починио масакр на плажи у Тунису припадао је петочланој терористичкој ћелији од 2011. године.

Резгуи је био дугогодишњи џихадиста, такозвани “спавач“ Исламске државе који је обожавао све за шта се залагала та екстремистичка организација.

Како је потврдио Резгуиов пријатељ са факултета Вашим Бел-а-Деи, масакр у Тунису координирала је ИД, а Резгуи је обучаван у Либији.

“Резгуи се 2011. придружио Ал Нусри, али када се Исламска држава појавила у Сирији и Ираку, он јој се придружио залагавши се за све што ИД пропагира“, рекао је он.

“Познајем групу терориста са којом је Резгуи сарађивао. Они су одлазили у Сирију на обуку и враћали се на студије,неки од њих се нису вратили, погинули су у борбама у Сирији“, додао је.

Бел-а-Деи тврди да је његов пријатељ обучаван у Либији и да је био “спавач“, особа која је обучена за нападе, али мирује све до тренутка док јој се не нареди да почини покољ.

У нападу у петак, за који је одговорност преузела Исламска држава, убијено је 38 људи, већином британских држављана.

Власти Туниса настављају са испитивањем седморице осумњичених нападачевих помагача.

Министар унутрашњих послова Туниса Мухамед Наџем Гарсали изјавио је да је ухапшено неколико особа наводно повезаних с нападачем. Они су ухапшени у најмање три града и приведени на испитивање у престоницу Тунис.

Власти су саопштиле да је Саифедин Резгуи, којег је полиција убила, дјеловао сам у свом дивљачком походу у љетовалишту Сус, али да је имао помагаче. Они су му помогли да набави оружје и пружали су му логистичку подршку.