latinica  ћирилица
30/06/2015 |  13:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел депортује пропалестинске активисте

Израел је депортовао бившег предсједника Туниса Монцефа Марзукија и чланицу Европског парламента Ану Миранду.

Они су протјерани након што је израелска морнарица пресрела брод за Газу на коме су били са још неколико пропалестинских активиста.

- Бивши предсједник Туниса и шпанска посланица су отпутовали јутрос. За још 14 особа процес депортације је почео - изјавила је портпарол израелске управе за имиграцију АФП-у.

Израел је у понедјељак преусмјерио брод "Маријана од Готенбурга", који је пловио за Газу под шведском заставом, у луку Ашдод на југу земље. Тај брод је био дио такозване Флотиле слободе III. На њему је било 16 странаца, уз два Израелца, једног израелског арапског посланика Базела Гатаса и телевизијског репортера. Два Израелца су пуштена, али Гатас би могао бити саслушан у парламенту како би се одлучило да ли ће бити кажњен.

У флотили су осим шведског била још три брода са пропалестинским активистима, чији је циљ да доплове до Појаса Газе у знак протеста против израелске блокаде те палестинске територије, коју сматрају "нехуманом и нелегалном".

Три брода су одустала од пловидбе за Газу прије него што су се на њега укрцали израелски морнари. Операција је била кратка и нико није рањен. Путници нису били наоружани и унапријед су рекли да неће пружати отпор.

Током сличног настојања да се зауставе протестни бродови, израелски морнарички командоси су 2010. године упали на турски брод "Мави Мармара" са пропалестинским активистима и сукобили с њима, убивши десет Турака.

Нова кампања протеста због блокаде Газе започела је у вријеме када је Израел суочен са великим међународним притиском због рата на тој територији прошле године. Тај притисак је појачан након што је недавно објављен извјештај УН у коме се наводи да су и Израел и палестински екстремисти можда починили ратне злочине током 50 дана сукоба.

Израел истиче да је блокада неопходна како би се зауставило кријумчарење оружја у Појас Газе морским путем. Обнова хиљада домова разрушених у сукобу израелске војске и Хамаса, који влада Газом, тек би требало да почне јер је одлаже израелска блокада и недостатак подршке међународних донатора.