latinica  ћирилица
30/06/2015 |  13:22 | Аутор: Б92

Трећина Европљана би ЕУ војску прије НАТО

Сваки трећи становник Велике Британије, Француске и Њемачке вјерује да би ЕУ требало да има војску, наводи се у истраживању које је наручио руски "Спутњик".

Како се наводи у истраживању ИЦМ-а, трећина грађана тих земаља би више вољела да се за безбједносна питања ослања на "војску ЕУ", а не на НАТО који предводе САД.

Најаве да би ЕУ могла да има своју војску стизале су неколико пута из Њемачке у протеклом периоду, да би у марту предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао да је Унији потребна јединствена војска, како би сама могла да реагује на пријетње усмјерене ка чланицама ЕУ и њеним границама.

"Спутњик" пише да је "28 одсто свих испитаника навело да би најприје жељело да интересе ЕУ брани војска Уније".

У извјештају руског медија се ипак прецизира да се "сваки трећи" односи на просјек у три кључне чланице ЕУ, а не за сваку појединачно - тако је за ЕУ војску у Француској 37 одсто испитаника, у Њемачкој 36 одсто, док се само 19 одсто Британаца залаже за такве оружане снаге.

Додаје се да је мање од половине Нијемаца и Британаца задовољно чињеницом да су НАТО трупе на њиховој територији (47 и 48 одсто).

Истраживање ИЦМ је обухватило 4.096 испитаника, а питање је било "да ли би Европска унија требало да има своју војску или би требало да препусти НАТО улогу одбране Европе". Истраживање је спроведено почетком маја.