latinica  ћирилица
30/06/2015 |  13:32 | Аутор: СРНА

Звиздић: Нећемо дозволити депонију нуклеарног отпада на граници

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је Савјет министара до сада, а и убудуће ће користити све што је у његовој надлежности да онемогући да на граници БиХ буде изграђена депонија радиоактивног отпада, што намјерава Хрватска на локалитету Трговска гора.
Денис Звиздић - Фото: СРНА
Денис ЗвиздићФото: СРНА

"То би био једини примјер у Европи и свијету да се депонија нуклеарног отпада формира на тако великој удаљености од мјеста на којем је и настао", рекао је Звиздић обраћајући се посланицима Представничког дома парламента БиХ.

Према његовим ријечима, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ тијесно сарађује са ресорним министарством у Влади Хрватске како би овај проблем био адекватно ријешен.

Он је током посланичке расправе расправе о овој теми најавио да ће Савјет министар БиХ формирати комисију да прати ову ситуацију и да сарађује са хрватском страном како би се спријечило формирање депоније на граници БиХ и Хрватске.

Представници Регулаторне агенција за радијациону и нуклеарну безбједност обавијестили су раније Парламентарну скупштину да су представници БиХ и Хрватске средином маја учествовали на састанку о безбједности збрињавања истрошеног горива и безбједности збрињавања радиоактивног отпада, на којем је у сједишту Међународне агенције за атомску енергију у Бечу учествовало 65 земаља.

Они су посланике замолили за стрпљење, уз обећање да ће им чим то буде могуће доставити информацију о састанку о безбједности збрињавања истрошеног горива и безбједности збрињавања радиоактивног отпада, односно о активностима Хрватске на подручју Трговске горе.

"Инспектор БиХ за радијациону и нуклеарну безбједност извршио је мјерења радиоактивности у ваздуху на локацији на подручју општине Нови Град, која се налази на најближој удаљености од Трговске горе и утврдио да нема повишене радиоактивности у ваздуху, односно да је радиоактивност на овом подручју у нормалним природним оквирима природног зрачења", напомиње се у Информацији.

И Институт за заштиту здравља Републике Српске извршио је мјерења и доставио Агенцији резултате који указују да нема повишене радиоактивности.