latinica  ћирилица
30/06/2015 |  13:41 | Аутор: СРНА

Пушков: Реципрочне мјере за Канаду

Шеф међународног комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков предлаже доношење реципрочних мјера на санкције које је Канада увела Русији.
Алексеј Пушков - Фото: ТАНЈУГ
Алексеј ПушковФото: ТАНЈУГ

"Ми треба да донесемо мјере против Канаде. Канада је данас држава са најјизразитијим антируским ставом у западној Алијанси и припада најизразитијим антируским државама, као и у 'Великој седморци'. Знамо да је премијер Канаде говорио да Русија не може никада бити члан ове организације, односно развијао је тезу да конфронтација Русије и Запада нема повратка", рекао је Пушков на сједници Државне думе.

Он је оцијенио да ће реципрочне мјере показати да је Русија спремна да на доношење санкција против ње одговори истом мјером.

Пушков је истакао да "Влада Канаде тежи да повећа своју безначајну улогу, свој објективни недостатак утицаја и ауторитета повећаном активношћу у области санкционе политике", преноси агенција "Спутњик".

Канада је увела додатне економске санкције против 14 руских правних и три физичка лица, изјавио је премијер Стивен Харпер, објављено је на сајту канадске Владе.

Према саопштењу канадског Министарства иностраних послова у проширени списак су ушле компаније: "Гаспром", "Гаспром њефт", "Сургутнефтегас" и "Трансњефт".

Осим тога, у списак су унесене компаније "Оборонпром", "Станкоинструмент", "Високоточни комплекси", "Химкомпозит", "Тулски оружани завод", "Сириус".

Што се тиче физичких лица, у "црни списак" су ушли: политиколог Александар Дугин, Павел Канишчев и Андреј Коваљенко.

Санкције су обухватиле фонд "Маршал Капитол", "Евроазијски савез омладине" и мотоклуб "Ноћни вукови".

На овај начин, на канадском списку санкција налази се већ више од 200 руских предузећа, компанија и организација, као и физичка лица, од којих нека имају и украјинско држављанство.