latinica  ћирилица
30/06/2015 |  14:05 | Аутор: СРНА

НУБ РС: Представљена књига "Први свјетски рат у српској прози"

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске представљена је књига "Први свјетски рат у српској прози" Александра Грандића, у којој су анализирана дјела седам прозних писаца ове епохе.

Грандић је навео да је ова књига резултат труда и покојног професора Предрага Гуге Лазаревића и професора Луке Кецмана.

- Слика Надежде Петровић "Болница у Ваљеву" и укус муке и патње у тој болници оно је о чему говоре аутори чија су дјела анализирана - рекао је аутор књиге.

Према његовим ријечима, они који су бранили српство скоро увијек су били маргинализовани.

Рецензент Лука Кецман рекао је да се у Грандићевим анализама препознаје теза о жалости српских писаца за нестанком Србије и њеним утапањем у заједничку државу Срба, Хрвата и Словенаца.

"- рандић за свако дјело одабира посебну методу анализе, а посебну пажњу посвећује темпоралности и просторном одређењу - рекао је Кецман.

Он је додао да аутор уводи појам раскола, који се препознаје у појединцу, између старог и новог, вољног и невољног, људског и нељудског, па све до раскола у самом народу.

Рецензент јереј Драган Грујић истакао је да је ова књига резултат борбе и потребе да се не дозволи ревизија историјске истине о Првом свјетском рату међу земљама које су га изгубиле.

- Ова књига је уједно и борба за очување идентитета српског наорода и српског човјека, али и борба за то да видимо шта су наши приоритети - рекао је Грујић.

Он је додао да аутор, осим што не допушта ревизију, представља и начин како да се одбрани истина.

Издавач књиге је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске.