latinica  ћирилица
30/06/2015 |  14:25 | Аутор: Б92

Поглед изнутра: Како функционишу неонацистичке групе

Док Америка дебатује о будућности заставе Конфедерације и томе да ли се масакр у Чарлстону може сматрати терористичким чином, Тод Блогет слуша и одмахује руком.

У “прошлом животу“, Блогет је продавао рекламни простор за публикацију антисемитског пропагандисте Вилиса Карта, човјека који је дубоко вјеровао у надмоћ бијеле расе и подржавао стварање неонацистичких покрета.

Наиме, Блогет је радио као инсајдер Федералног истражног бироа, инфилтриран у екстремистичке групе – од неонациста и фашистички оријентисаних скинхеда, до професионалних заговорника тезе да се холокауст никад није десио. Оперисао је широм САД, Европе, Канаде и Кариба.

Данас је писац и коментатор ког често питају за мишљење о расно и религијски мотивисаним нападима у САД.

У интервјуу обајављеном прошле недјеље, новинар Вашингтон Поста замолио је Блогета да се присјети свог живота у тим групама, како би могао да пружи бољи увид у то у каквом је свијету живио убица из Чарлстона Дилан Руф.

Блогет се сјетио првог састанка групе за надмоћ бијеле расе (Напокон истина) у Џорџији, ком су присуствовали разни “агресивни и аљкави Аријевци“, како их он описује.

“Помислио сам:Шта ја уопште радим овде? Они су урлали расистичке покличе, викали, носили капе за бејзбол са симболом свастике и на рукама имали тетоваже са нацистичким симболима. С некима од њих имао сам много проблема“, каже Блогет.

Иако је на таквим догађајима подстицана расна мржња, Блогет каже да је група којој је припадао Дилан Руф “далеко вјештије прикривала расизам“.

“Вијеће конзервативних грађана и Џаред Тејлор (оснивач онлајн магазина Американ Ренесанс) изводили би стручњаке који су наводно могли да објасне како су црнци генетски инфериорни од бијелаца“, објашњава он.

Вођство Вијећа покушавало је да легитимизује научну основу своје мржње и чак користили и антијеврејску реторику. Иако то није био примарни циљ групе, већина чланова била је израженог антисемитског расположења.

Блогет се присјетио како је једном приликом присуствовао индоктринацији једне дјевојчице на састанку групе Аријевска нација у Лос Анђелесу и чуо како говорник о мањинама говори као “људима блата“, а Јеврејима као ђавољим потомцима.

“Испред сам видео дјевојчицу која је имала пет или шест година. Њена мајка је била атрактивна, лијепо обучена дама – није то била нека жена тежа од приколице у којој живи, какве се обично виђају на таквим догађајима. Ишле су ка колима и дијете је држећи мајку за руку упитало: Мама, зашто Бог пушта Јевреје да живе?Помислио сам, Боже, ова индоктринација им испира мозак“, прича Блогет.

Он је примјетио да се један тип људи најчешће сусреће на окупљањима таквих група.

“Као опште правило, јављају се – губитници. То су људи који имају много проблема у животу. Често потичу из нестабилних породица.Често су то дјеца, обично мушка, али понекад и женска, којима школа не иде од руке“.

Групе попут Кју Клукс Клана и модернијег Вијећа конзервативних грађана, постоје тако што за своје проблеме криве друге људе.

“Они помисле: Зато сам ја губитник. Зато пушим мет. Зато ме је дјевојка оставила. Зато не могу да добијем посао и задржим га. Све је то због црних људи, а црни људи су под контролом Јевреја“, објашњава Блогет.

Он додаје да је тешко знати колико су њихове групе утицајне данас, али вјерује да ће наставити да постоје у овом или оном облику.

“Могу да гарантујем да је већину чланова тих организација обрадовала вијест да је Дилан Руф убио девет црнаца у оној цркви“, рекао је Блогет.