latinica  ћирилица
30/06/2015 |  14:42 | Аутор: СРНА

Марин Ле Пен најавила учешће на регионалним изборима

Послије много оклијевања, лидерка француске крајње деснице Марин Ле Пен најавила је данас да ће се кандидовати на регионалним изборима који ће бити одржани у децембру, што ће ставити на пробу њену популарност пред предсједничку изборну трку 2017. године.
Марин Ле Пен - Фото: AP
Марин Ле ПенФото: AP

"Оклијевала сам зато што постоје двије изборне кампање које се међусобно косе - кампања за регионалне и кампања за предсједничке изборе", рекла је Ле Пен данас француској телевизији И-ТЕЛЕ.

Присталице Ле Пенове кажу да ће јој кампања за овогодишње регионалне изборе помоћи да направи помак послије вишемјесечног породичног спора у којем је свог оца Жан-Мари Ле Пена искључила из странке Национални фронт, коју је он основао прије четири деценије, преноси Ројтерс.

Према резултатима анкете који су јуче објављени, Национални фронт има велике изгледе да преузме контролу над регионалном скупштином сјеверног Нор-Па-де Калеа уколико Марин Ле Пен одлучи да се кандидује на регионалним изборима.

С друге стране, слаб резултат крајње десничарске странке на изборима у децембру могао би да поткопа шансе Ле Пенове за успјех на предјседничким изборима.

Истраживања јавног мњења наговјештавају да би Ле Пен могла да се нађе у другом кругу предсједничких избора, али да неће побједити.