latinica  ћирилица
30/06/2015 |  15:34 | Аутор: СРНА

Одбрана Чаушевића изнијела завршне ријечи

Одбрана Хариса Чаушевића, оптуженог за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна 2010. године, тврди да тужилаштво није доказало да је оптужени починио кривично дјело за које се терети.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

Износећи заврше ријечи, браниоци Един Шабановић и Ифет Ферагет навели су да чињенице морају бити утврђене са потпуном сигурношћу, што овдје, како кажу, није случај.

Шабановић је рекао да свједоци нису могли да потврде да су видјели оптуженог у близини Полицијске станице, да нису позивани на препознавање лица, те да није потврђено да је лице за којим је организована потјера, а које је касније ухапшено, био Чаушевић.

Он каже да се на основу вјештачења није могла утврдити чињеница да је оптужени активирао експлозивну направу, као и да није утврђено присуство Чаушевићевог ДНК на изузетим предметима, на којима нису пронађени ни трагови експлозива.

Тврдњу да оптужени није починио кривично дјело за које се терети, одбрана поткрепљује и исказима свједока који су навели да су током саслушања давали исказе под притиском и пријетњом затвором, као и изјавом свједока која је чула причу тројице мушкараца, од којих је један рекао "да ће их дићи у ваздух, макар лежао у Зеници".

Шабановић је навео да је истрага у овом случају ишла само у једном правцу, иако су постојале индиције да су у овај догађај могла бити умијешана и друга лица.

У наставку изношења завршних ријечи одбране, у понедељак 6. јула, бранилац Ифет Ферагет најавио је да ће се више базирати на правну квалификацију и анализу самог кривичног дјела.