latinica  ћирилица
30/06/2015 |  15:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Грцима помоћ понудила Турска

Турски званичници су саопштили да је Турска спремна да помогне Грчкој да изађе из финансијске кризе, у тренутку када је све ближа банкроту.

- Спремни смо да помогнемо Грчкој да преживи економску кризу путем остваривања сарадње у сектору туризма, енергетике и трговине. Желимо јаку Грчку, а Турска је отворена за било који приједлог о сарадњи - изјавио је турски премијер Ахмет Давутоглу.

Турска делегација ће, како је рекао, што прије отпутовати у Грчку како би размотрили заједничке кораке ради рјешавања финансијске кризе.

- Ако Грчка достави званични приједлог за добијање финансијске помоћи од Турске, званична Анкара ће га размотрити - изјавио је турски министар економије Нихат Зејбекчи.

И лидер љевичарске и прокурдске Народне демократске странке послао је поруку солидарности грчком народу: "Ми смо заједно са грчким народом и са грчком владом у њеној борби за правду, једнакост, демократију и против мјера штедње".

Односи између Грчке и Турске су напредовали у посљедњих неколико година, али и даља подјела Кипра угрожава ближе односе два сусједа.