latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:00 | Аутор: Политика

НБС ограничила грчким банкама изношење пара

Банке у Србији у већинском грчком власништву наставиће да послују са својим клијентима у уобичајеном радном времену.

За стабилност српских банака и сигурност њихових клијената пресудна је макроекономска и политичка стабилност Србије а не других земаља. Било које радње грчке владе и централне банке које се односе на грчки финансијски систем, немају правно дејство у Србији и не могу да утичу на њихово пословање.

Банке с грчким капиталом у Србији неће престати да раде с клијентима као што су то учиниле њихове матице у Грчкој. Другим ријечима, грчка банкарска криза не може да се прелије у Србију. Ово су јуче потврдиле и Народна банка Србије, као и четири банке с грчким капиталом на српском тржишту.

– Банке у Србији у већинском грчком власништву наставиће редовно да послују са својим клијентима, како данас тако и у будућем периоду, у уобичајеном радном времену, саопштила је јуче НБС поводом вијести о привременом затварању банака у Грчкој због, за сада, неуспјешних преговора грчке владе са међународним кредиторима.

НБС је истакла да су банке у Србији, у већинском грчком власништву, ликвидне и солвентне што им омогућава да несметано и без екстерне помоћи уредно послују и обезбиједе неопходан финансијски сервис својим клијентима. – Ове банке у Србији су строго регулисане, најчешће ригорозније него на матичним тржиштима, што је омогућило да се створе резерве ликвидности и адекватне капиталне резерве, које се могу користити у оваквим ситуацијама у којима и лоше вијести могу да изазову непотребне негативне посљедице и психолошке потресе – поручила је НБС.

Српска централна банка је поновила да се са становишта домаћег законодавног оквира банке грчког поријекла ни по чему не разликују од било које друге банке која послује на српском банкарском тржишту и депозити у овим банкама су подједнако безбједни колико и у свим осталим банкама у Србији. НБС, такође, истиче да не постоје никаква ограничења у располагању сопственим средствима депонената и штедиша банака у већинском грчком власништву у Србији.
Мјере које НБС од јуче примењује у односу на банке у већинском грчком власништву, полазећи од могућег развоја ситуације везане за грчку кризу, односе се прије свега на појачано праћење и ограничење трансакција овдашњих банака са матичним банкарским групацијама и имају за циљ превентивно дјеловање ради спречавања преливања било каквих негативних ефеката на банкарски сектор Србије.