latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:08 | Аутор: СРНА

Бијељина - Почела предаја пшенице, цијена наредне седмице

Млинско-пекарском предузећу "Житопромет" у Бијељини данас су предате прве тоне хљебног жита скинуте са семберских поља, а директор овог највећег откупљивача пшенице у Републици Српској Богдан Мирковић очекује да ће цијена овогодишњег рода бити позната до понедјељка, 6. јула.
Пшеница - Фото: Бета
ПшеницаФото: Бета


Мирковић је рекао да су захтјеви произвођача од 37 фенинга по килограму пшенице још нереално високи за прерађиваче, јер је цијена пшенице из Србије са свим трошковима до Бијељине 166 евра по тони.

Он сматра да ће откупна цијена пшенице у Српској ове године бити можда фенинг или максимано два фенинга изнад тога.

На основу прве мање количине пшенице која је предата на складиштење, Мирковић оцјењује да је овогодишњи род трговачки квалитетнији у односу на раније године, али да ће принос бити испод четири тоне по хектару, у Семберији гдје за родних година пшеница даје принос од седам тона по хектару.

Према његовим ријечима, влажност пшенице је у границама оптималне за складиштење, а њена хектолитарска тежина је изнад стандарда од 76 килограма по хектолитру и достиже до 79 килограма по хектолитру.

Мирковић истиче да "Житопромет" већ деценијама откупљује сву домаћу пшеницу на тржишту и никада не затвара своје капије за пољопривреднике, а било је година у којима је на домаћем тржишту откупљивано 20.000 тона пшенице.

"Оптимистичан план за ову годину био је откуп 15.000 тона, али мислим да Семберија ове године реално може да понуди максимално 6.000 тона пшенице", закључио је Мирковић.

Он каже да је "Житопромет", док се на тржишту нису појавила трговачка предузећа која се не баве прерадом пшенице, ово млинско-пекарско предузеће откупљивало више од 60 одсто пшенице произведене у Републици Српској.

Процјењује се да Сембрија, као највећа житница Српске, производи око 75 одсто домаће пшенице.