latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Противници Турског тока не желе економски развој Грчке

Иступања европских лидера и Вашингтона против изградње транзитног гасовода од Турског тока недвосмислено показује њихово непостојање жеље за развој грчке привреде, рекао је грчки министар индустријских реформи, заштите животне средине и енергетике Панајотис Лафазанис.
Гасовод: Турски ток - Фото: илустрација
Гасовод: Турски токФото: илустрација

Он је у интервјуу руској телевизији Росија 24 указао да је тај пројекат веома користан и за Русију и за Грчку. То је огромна подршка грчкој економији. И не само грчкој него и свим њеним сусједима који ће  имати користи од тог пројекта, сматра Лафазанис.
 "Неопростиво је што одређени европски лидери и Вашингтон отворено иступају против тог гасовода. Они који иступају против тог пројекта једноставно не желе да ми развијамо нашу привреду. Они желе да ми останемо зависни од западних земаља", истакао је грчки министар енергетике.
 Он је додао да ће изградња транзитног гасовода од Турског тока имати позитиван утицај на финансијске показатеље земље. Када гасовод почне да ради, Грчка ће добијати стотине милиона евра за транзит и експлоатацију.
 "Те цијеви - то је око 20.000 радних мјеста у Грчкој, то је двије милијарде евра инвестиција. Све то заједно ће довести до опоравка наше привреде", прецизирао је Лафазанис.
 Пројекат Турски ток предвиђа изградњу гасног чворишта за европске потрошаче на турско-грчкој граници. Министри иностраних послова Грчке, Србије, Македоније, Мађарске и Турске потписали су 7. априла ове године у Будимпешти декларацију о енергетској сарадњи у изградњи "економски оправданог начина диверсификације маршрута и извора" за транспорт природног гаса из Турске у земље Европе и на тај начин су потврдиле жељу да учествују у пројекту.
 Капацитет четири линије гасовода биће 63 милијарде кубних метара гаса. Од тога ће 16 милијарди кубика бити испоручивано Турској, а 47 милијарди кубика на гасно чвориште. Сада Турска добија руски гас гасоводом Плави ток преко Црног мора и западним коридором транзитом преко Украјине, Молдавије, Румуније и Бугарске, подсјећа Тас.
 Изградња прве линије гасовода требало би да почне овог љета. Њена оријентациона вриједност је 3,3 милијарде евра. У оквиру Економског форума у Санкт Петербургу, 19. јуна потписан је руско-грчки меморандум о сарадњи у изградњи наставка гасовода Турски ток на територији Грчке. Реализација пројекта би требало да почне 2016. године, а да се заврши до 2019. године. Његова вредност је око двије милијарде евра.