latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:23 | Аутор: РТРС

Цунами изазван падом астероида могао би уништити британску обалу

Велика Британија има веома велики ризик од удара цунамија којег би узроковао пад астероида. У њему би страдало стотине хиљада људи који живе у непосредној близини обале, упозорили су данас научници.

Истраживачи са Универзитета у Соутхамптону су развили софтвер способан да предвиди мјесто гдје би астероиди могли пасти.

Научници су открили да, иако Британија вјеројатно неће бити директно погођена астероидом, велики је ризик од смртоносних валова узрокованих ударом у подручју Атлантика или Сјеверног мора, објавио је сајт Раша тудеј.

Ова вијест је саопштена на манифестацији Свјетски дан астероида, догађају чији је суоснивач гитарист групе Queen и астрофизичар др Брајан Меј с циљем подизања свијести о важности праћења ових стијена у свемиру.

Стручњаци сматрају да тренутно постоји 500 астероида у Сунчевом систему који би могли пасти на Земљу. За сада је откривено и регистровано укупно 13.000, од укупно милион астероида у Сунчевом систему.

Докторанд Клеменс Румпф је развио софтвер програм под називом ARMOR (Оклоп) који израчунава ризик од удара астероида  у Земљу.

Утврђено је да Британија има велики ризик од удара цунамија јер је острво с много обале.