latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Млади Британац покренуо акцију за спас Грчке

Када би сваки становник Европе дао само три евра, Грчка би могла да отплатити прву рату дугова, тврди Британац Том Фини.

Свјестан тешке ситуације у којој се Грчка нашла, овај 29-годишњи продавац из Лондона покренуо је кампању како би прикупио 1,6 милијарди евра колико износи дуг који долази на наплату.

- Грцима је тих 1,6 милијарди потребно. Можда се то може учинити као пуно новца, али кад би сваки Европљанин дао три евра, тај би се новац скупио - навео је Фини.

Више од 2.000 људи одговорило је јутрос на његов позив, прикупивши 31.000 евра. У међувремену је сума нарасла на 70.000 евра и наставља и даље да расте.

Фини обећава награде за донаторе: разгледницу са портретом грчког премијера Алексиса Ципраса за донацију од три евра, салату са сиром фета и маслинама за уплату шест евра, боцу ракије "Узо" за 10 евра и боцу грчког вина за 25 евра.

Објашњавајући разлог своје акције, Фини је рекао да му је "досадило да бесконачно слуша о грчкој кризи и гледа како политичари одуговлаче с рјешењем док обични људи пате".

Млади Лондонац истиче да се Грцима може помоћи и куповином грчких производа, као и љетовањем у Грчкој.