latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Шојбле: Грчка може остати у еврозони и ако изгласа НЕ

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је данас законодавцима у Берлину да ће Грчка за сада остати у еврозони чак и ако Грци на референдуму одбаце мјере штедње.

Шојбле је такође рекао да ће Европска централна банка учинити све што је потребно да заштити евро у случају да Грци на референдуму заказаном за 5. јул заокруже "не" мјерама штедње, рекли су за "Блумберг" учесници састанка иза затворених врата у Берлину који су жељели да остану анонимни.
 Премијер Грчке Алексис Ципрас сазвао је референдум на ком грађани треба да се изјасне да ли су за или против прихватања најновијег предлога међународних кредитора, који су, пак, поручили да су врата за преговоре и даље отворена и упозорили да би опција "не" на референдуму значила излазак Грчке из еврозоне.
 Став Њемачке по питању грчке кризе показује да се законодавци у Берлину припремају за опцију да Грчка одбаци приједлог кредитора, оцјењује "Блумберг".
 Шојбле је навео да би Грчка у том случају могла да добије приступ европским фондовима за подстицање привреде, вриједним око 32 милијарде евра.
 "Наш циљ је да Грчка остане у еврозони, без обзира на резултате референдума. На Грчкој је да одлучи да ли то жели", навела је посланица из Хришћанско-демократске уније, Антје Тилман.
 "Грчка влада неће успјети да уништи Европу. Пред Грчком је тежак пут, али ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да сачувамо стабилност у Европи", рекао је јуче Шојбле за телевизију АРД.