latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Иран спреман да учествује у борби против ИС

Шеф иранске дипломатије Мохамед Џавад Зариф оцијенио је да стратегија борбе против Исламске државе мора да буде глобална и свеобухватна, у складу са међународним правом, као и да мора да садржи мјере против исламофобије и изразио спремност Техерана да учествује у тој борби.
ИСИЛ - Фото: Screenshot/YouTube
ИСИЛФото: Screenshot/YouTube

"Сваки рат против насилног екстремизма мора се водити прије свега на културном и идеолошком фронту. Верски лидери из цијелог свијета требало би да буду први у осуди лажних поука насилног екстремизма и да недвосмислено одбаце секташтво и нападе против вјерских и етничких мањина", навео је Зариф у ауторском тексту за "Харвард интернешнал ривју".
 Он је такође истакао да се стратегија мора бавити факторима који доприносе помагању стварања услова за ектремизам, укључујући диктатуру, сиромаштво, корупцију и дискриминацију, као и да стратегија треба да буде глобална, базирана на правилима, недискриминаторска, инклузивна и да избегава селективне примене које се базирају на мањкавим шаблонима савеза и билатералних односа.
 "На основу искустава које је до сада Иран стекао и успјеха које је постигао у својим напорима у зауздавању и поражавању несреће насилног екстемизма, ми смо спремни да допринесемо свим истинским и свеобухватним напорима на билатералном, регионалном и глобалном плану. Сарадња на свим овим нивоима је императив да се порази ИС, Ал-Каида, Џабхат ал-Нусра и њихове подружнице, зато што они представљају глобалну пријетњу", нагласио је Зариф.
 Шеф иранске дипломатије оцијенио је да постојање и дјеловање ИС немају ништа заједничко са исламом, већ да ова терористичка организација користи религију као оруђе за регрутовање људи и прикупљање финансијских средстава.