latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:09 | Аутор: Vijesti

Акција "Винету": Ухапшено 69 лица - 15 у Србији, ЦГ и Хрватској

У операцији "Винету" ухапшено је 69 лица, од тога 15 је ухапшено у Србији, Црној Гори и Хрватској, 26 у Шпанији, а 28 у Португалу
Заплијена кокаина и новца (Фото: Spanish Police) -
Заплијена кокаина и новца (Фото: Spanish Police)

У току спровођења вишемјесечних активности у овом међународном предмету заплијењено је око три и по тоне кокаина и око 9,4 милиона евра, а слободе је на територији више држава лишено укупно 69 лица од којих су у Шпанији лишена слободе два црногорска држављанина.

Међународним предметом је била обухваћена организована криминална група, чији су чланови били и држављани Црне Горе и Србије, а који су криминалне активности спроводили на територији Шпаније.

Спровођењем полицијских активности дошло се до основа сумње да се ова организована криминална група дужи временски период бавила набавком великих количина кокаина из Јужне Америке, који је потом, уз коришћење прекоокеанских бродова, кријумчарила до великих европских лука са циљем дистрибуције на тржишту ЕУ.

Међународна полицијска акција у оквиру овог предмета је истовремено и синхронизовано успјешно изведена 16. јуна 2015. године у свим земљама које учествују у реализацији предмета – Шпанији, Црној Гори, Србији и Хрватској.

Ухапшен и вођа картела

У операцији која се у Шпанији назива "Винету" ухапшено је 69 лица, од тога 15 је ухапшено у Србији, Црној Гори и Хрватској, 26 у Шпанији, а 28 у Португалу.

Како је саопштено, сједиште групе је било у Мадриду, а за увоз дроге поморским путем из Латинске Америке били су задужени Срби, "бивши припадници војске".

У акцији је учествовала шпанска полиција, војна морнарица и пореске власти, као и припадници полиције Црне Горе, Хрватске, Србије, Португала, Аустралије, Велике Британије и Њемачке.

Међу ухапшенима у Мадриду је и вођа картела, који је у јавности био познат као фудбалски менаџер и човјек који живи у луксузу, а у његовој мадридској вили је пронађено 773.000 евра у кешу.

Како наводи шпанска агенција ЕФЕ, картел је дрогу пребацивао кроз четири поморска канала, а група је имала и организовану мрежу компанија за трансфер и прање новца, махом у Португалу гдје су сарађивали и с појединим банкарима.

Чланови ове банде кријумчарили су дрогу из Латинске Америке у Европу преко Шпаније, а оперисали су у Доминиканској Републици, Бразилу, Перуу, Колумбији и Венецуели, а затим и у Европи - Шпанији, Србији, Хрватској, Црној Гори, Мађарској и Холандији.

Мадрид и Валенсија су били базе и "одскочна даска" за дрогу, бивши војници из Србије су били задужени за поморске канале кријумчарења дроге, док се у Лисабону, Мадриду и Вигу одвијало прање новца и плаћање произвођачима наркотика у Јужној Америци.

Полицијски званичници у Шпанији су рекли да је операција "Винету" једна од најважнијих у посљедњих неколико година.

Истрага је трајала двије године, а осим три и по тоне кокаина и новца, током операције је укупно заплијењено и пет аутомобила, четири брода, мотоцикл, оружје и 332 стабљике марихуане.